Kinderdagverblijf is de oplossing voor werkende ouders

3 Minuten Gepost op:


Opvang kinderen voor werkende ouders
 

Vandaag de dag hebben bijna alle ouders een baan buitenshuis. Vaak werkt de vader fulltime en de moeder parttime. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze situatie. Maar wat als vader en moeder op dezelfde dag werken? Uiteraard dient er dan opvang geregeld te worden voor de kinderen. Soms nemen grootouders deze taak op zich. Maar niet in alle gevallen is dit mogelijk. Denk aan een slechte gezondheid of het verder weg wonen van de opa en oma. Gelukkig is er dan nog een ander alternatief: het kinderdagverblijf.   


Ruime openingstijden


Een kinderdagverblijf zoals Little Jungle is een plek waar jonge kinderen opgevangen kunnen worden. Het gaat om baby's en peuters in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ben je 4 jaar geworden, en dus een kleuter, dan wordt het tijd om naar de basisschool te gaan. Hoe vaak je jouw kind naar de opvang brengt is natuurlijk afhankelijk van de situatie thuis. Kinderdagverblijven zijn alleen op doordeweekse dagen open en ingericht op de werktijden van de ouders. Meestal gaan de deuren 's ochtends om zeven uur open en dien je je kind voor half 7 's avonds weer op te halen. Tussen deze tijden in is het voor ouders mogelijk om vlak voor werktijd hun kind te brengen en na afloop direct weer op te halen.   


Groepsindeling


De groepjes zijn meestal klein en de kinderen worden door minimaal twee medewerkers in de gaten gehouden. Kinderdagverblijven hebben meestal twee soorten groepsindelingen. Bij een horizontale groepsindeling zit je kind altijd bij leeftijdsgenootjes. Het verschil tussen het jongste kind en het oudste kind is nooit meer dan twee jaar. Het voordeel van zo'n groepsindeling is dat kinderen sneller aansluiting bij elkaar vinden. Ook voor het organiseren van activiteiten is deze indeling makkelijker. Bij een verticale groepsindeling zitten baby's, dreumesen en peuters door elkaar heen. Bij deze indeling is het voor kinderen prettig dat zij gedurende hun periode op het dagverblijf niet door hoeven te schuiven naar een nieuwe groep. Ook is het mogelijk op deze manier broertjes en zusjes bij elkaar te houden.   


Dagritme van kind


De dagindeling is ook afhankelijk van de leeftijd. Een kind van bijna 4 jaar heeft aan heel andere dingen behoefte dan een baby van een paar maanden. Door de medewerkers van de opvang wordt heel goed gekeken naar de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Hier worden uiteraard ook de activiteiten op afgestemd. Voor baby's wordt meestal het ritme van thuis aangehouden. Dat betekent op dezelfde momenten slapen, eten en spelen. Dit komt de ontwikkeling van de baby alleen maar ten goede. Mocht je dus een werkende ouder zijn en twijfelen over de opvang van je kind. Dan is het goed om te weten dat diverse kinderdagverblijven klaar staan om de zorg van jouw kind of kinderen tijdelijk op zich te nemen. Zo kun jij met een gerust hart naar het werk.

• Tags: • 483 Woorden

Over ons

Een leuke en informatieve blog over kinderopvang Hi! Mijn naam is Nienke en ik werk al een aantal jaar met veel plezier bij een kinderdagverblijf. Ik hield altijd al van kinderen en na mijn middelbare school heb ik twee jaar als au pair in het buitenland gewerkt. Bij terugkomst heb ik dan ook een pedagogische opleiding gedaan en tussendoor bij een aantal kinderopvangcentra gewerkt als bijbaan. Ik weet dus alles over het reilen en zeilen van een kinderdagverblijf! Op deze blog schrijf ik een aantal artikelen over leuke anekdotes van mijn werk. Ik besef dat het voor een ouder belangrijk is om een goede kinderopvang uit te zoeken, dus zal ik in mijn artikels ook tips meegeven waar je zoal op moet letten. Veel plezier met lezen!

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

Mantelzorg
7 juni 2018