Mantelzorg

3 Minuten Gepost op:


Mantelzorger? Complimenten!

Ik wil dit artikel graag schrijven omdat ik in mijn werk als verzorgende-IG in de thuiszorg vrijwel dagelijks te maken heb met mantelzorg. Ook omdat ik zie dat de mantelzorg het zwaar heeft en geregeld overbelast is. Hetgeen wat door de omgeving vaak niet als zodanig wordt herkend en erkend. Vaak gaat alle belangstelling en bezorgdheid uit naar de patiënt/cliënt waarbij de mantelzorger wordt 'vergeten'. Terwijl deze wat extra aandacht en (praktische) ondersteuning, juist zo goed zou kunnen gebruiken.   

Wie is mantelzorger?   

Iedereen die naast de professionele hulpverlening, zelf zorg en begeleiding biedt en ook praktische zaken onder zijn hoede neemt, noemen we een mantelzorger. Mantelzorger ben je uit liefde en vriendschap, maar echter ook vaak uit noodzaak omdat niet alle zorg en begeleiding door een professional geleverd kan worden. Soms is dag en nacht zorg, toezicht en/of begeleiding nodig en komt dit grotendeels op de schouders van de mantelzorger neer. Mantelzorg kun je verlenen aan je partner, ouder(s), je kind of aan andere familieleden of vrienden. Bij de mantelzorger moet je niet alleen denken aan iemand van middelbare leeftijd of aan ouderen; er zijn ook talloze kinderen die als mantelzorger voor hun gehandicapte of (langdurig) zieke ouder fungeren.. De zorg kan in de thuissituatie plaatsvinden maar ook in een instelling, waar vaak een tekort aan handen aan het bed is en waar de extra, (persoonlijke) begeleiding vaak neerkomt op familieleden en/of vrienden.   

Wat doet de mantelzorger?

Het gaat bij mantelzorg vaak om onbetaalde hulp. In de thuissituatie gaat het er bijvoorbeeld naast de verzorging ook om, dat de naaste zijn maaltijden wel eet en zijn medicatie inneemt. Om een structuur in de dag te bieden wordt er vaak op gezette tijden, samen koffie gedronken of wordt er geholpen met het klaarmaken/klaarzetten van de maaltijden. Er worden spelletjes gedaan en een praatje gemaakt. Dit alles om een beetje de controle te behouden. Als het gaat om iemand die in een instelling verblijft kun je denken aan het regelmatig op bezoek komen, een wandelingetje maken, samen koffiedrinken en hulp bij het eten van de maaltijden. Nog allemaal afgezien van de broodnodige extra aandacht. Dit zijn zomaar voorbeelden, in de praktijk is er nog veel meer wat gedaan kan worden. Naast alle begeleidende en verzorgende taken die de mantelzorger verricht, komen daar ook nog de praktische zaken bij. Zoals: het verzorgen van de was, boodschappen doen, financiën regelen en het schoonhouden van het huis. Ook is er vaak hulp nodig om de naaste te vergezellen bij het bezoeken van vrienden en familie. Alsmede te begeleiden bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. LeekerweideGroep kan hierin bemiddelen.

• Tags: • 440 Woorden

Over ons

Een leuke en informatieve blog over kinderopvang Hi! Mijn naam is Nienke en ik werk al een aantal jaar met veel plezier bij een kinderdagverblijf. Ik hield altijd al van kinderen en na mijn middelbare school heb ik twee jaar als au pair in het buitenland gewerkt. Bij terugkomst heb ik dan ook een pedagogische opleiding gedaan en tussendoor bij een aantal kinderopvangcentra gewerkt als bijbaan. Ik weet dus alles over het reilen en zeilen van een kinderdagverblijf! Op deze blog schrijf ik een aantal artikelen over leuke anekdotes van mijn werk. Ik besef dat het voor een ouder belangrijk is om een goede kinderopvang uit te zoeken, dus zal ik in mijn artikels ook tips meegeven waar je zoal op moet letten. Veel plezier met lezen!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Mantelzorg
7 juni 2018